Positiekleding: Aanraders en afraders

Het fijne van zwanger zijn is dat je het op een shoppen mag gaan zetten en dat de keus in kleding (voor jezelf) redelijk beperkt is. Waar ik het normaal gesproken een hel vind om voor mezelf te winkelen heb ik tijdens mijn zwangerschappen ervaren dat het wel prettig is dat er niet zo gigantisch veel opties zijn. Dat klinkt misschien bizar, maar ik vind: Hoe meer keus, hoe moeilijker kiezen.

shirt
Bevalling nummer 1: Weeën begonnen

Van mijn vorige zwangerschap had ik alleen nog het shirt bewaard dat ik aan had tijdens de bevalling. Een rood/wit gestreepte tent van H&M die ik echt alleen nog in de kast had liggen om sentimentele redenen. Ik ging er vanuit dat het bij één kind zou blijven en in een vlaag van opruimwoede en vrijgevigheid heb ik alles aan andere zwangeren gegeven.

Tip 1: Doe dat niet.

Tip 2: Doe het lekker wel, maak anderen blij en hou plek over in je kast.

winterjas
Fijne winterjas Mamalicious

 

Anyway, toen raakte ik toch wel weer zwanger. Dit keer zou ik een flinke buik krijgen in de winter en had ik toch weer heel andere spullen nodig dan de vorige keer, toen ik eind augustus was uitgerekend. Toen droeg ik heerlijke zomerjurkjes van Noppies en Esprit, had ik zelfs een positie-bikini gekocht van Mamalicious en ook nog een soort denim hotpants! (Waar ik het lef vandaan haalde om op m’n 37ste, met een dikke pens en putten in m’n dijen, een ultrakorte broek te dragen weet ik nu nog steeds niet. Maar goed, ik ben niet gearresteerd door de modepolitie dus ja. Dikke vinger.)

Tip 3: Koop in ieder geval 1 mooie jurk waar je je fijn in voelt.

Tip 4: Positie-bikini’s slaan NERGENS op. Neem gewoon een bikini waar je borsten in passen, dan is het ook wel okee. Of, als je het niet prettig vindt om te koop te lopen met je grote blote buik, een tankini of een boerkini of wat dan ook. Geloof me: Mensen gaan je toch wel aanstaren, maakt niet uit wat je aantrekt bij het zwembad.

noppies
Noppies

Tijdens mijn eerste zwangerschap ging ik me ook nog te buiten aan speciaal zwangerschapsondergoed. Dat bleek nergens voor nodig. De positieslip (met buikstuk) bleek in m’n bilnaad te kruipen en de padded voedingsbh’s van Noppies waren na één wasbeurt al niet meer om aan te zien. Een andere bh had geen ‘vulling’, alleen heel zachte stof in de cups en ik heb me aan één stuk door ongemakkelijk gevoeld omdat ik voelde dat m’n tepels door alles heen prikten.

Tip 5: ‘Gewoon’ ondergoed is prima tijdens je zwangerschap. Probeer wel iets te regelen voor je groeiende borsten, want de kans is groot dat je normale bh’s binnen de kortste keren niet meer passen. (Het is bi-zar wat die tieten doen als je zwanger bent.)

Of voedingsbh’s nou handig zijn of niet weet ik eerlijk gezegd niet. Ik voedde mijn dochter op een gegeven moment gewoon door m’n normale bh een stuk naar beneden te trekken. Gaat ook prima hoor. Shirts/jurkjes met knoopjes aan de voorkant, díe zijn onmisbaar.

Tip 6: Shirts/jurkjes met knoopjes aan de voorkant zijn onmisbaar. 🙂 Als je borstvoeding geeft natuurlijk.

En waar koop je al je zwangerschapskleding? Ik ben wel fan van de Noppies-winkel in Rotterdam. Ze hebben veel, ook van het merk Esprit, en je wordt er goed geholpen. Het is alleen vrij prijzig. Net als Prénatal. Al een stuk goedkoper zit je bij H&M, C&A of Miss Etam. Moet ik er wel bij zeggen dat ALLE H&M spijkerbroeken kapot zijn gegaan in de loop der maanden. Naad los, kruis gescheurd, allerhande krak-geluiden bij het aantrekken…ELLENDE.

setje zwart
H&M

Online kun je bijvoorbeeld terecht bij Zalando, waar ze ook Britse en Franse merken positiemode verkopen. Hema heeft ook positiekleding, maar ik ben geen fan van de pasvorm. Het zat gewoon niet zo lekker.

Tip 7: Online prijzen vergelijken kan je veel voordeel opleveren.

jurk roze
Een dure auto en een jurk van Esprit

Tip 8: Sommige jurken en tops worden aangeprezen als positiemode én voedingsmode. Je zou deze spullen dus nog kunnen dragen na je zwangerschap. Nou, dat heb ik dus nooit gedaan. Die kekke jurk die met een bolle buik zo leuk stond is net een leeggelopen ballon als je eenmaal bevallen bent. Ziet er niet uit en je vóelt je al zo verfrommeld. Neem liever een fijne bloes die je open kunt doen op strategische plekken.

Ik wil niet blijven dooremmeren over jurken, maar ik doe het toch. Tijdens mijn eerste zwangerschap was ik nog een echt broekenmens en ontdekte ik ‘de jurk’. Zit heerlijk en staat leuk. Combineert met vesten in de winter en met slippers in de zomer. Ideaal! En dan wil ik specifiek nog even reclame maken voor de overslagjurken van King Louie. Goed, je loopt er bij als een typische bakfietsmoeder (jammer dan) maar die jurken blijven jarenlang mooi, en ze rekken mee in je zwangerschap en ook weer terug als die baby er eenmaal uit is.

kinglouie
King Louie

Tot slot: ik heb deze tweede zwangerschap veel minder kleding hoeven kopen dan tijdens mijn eerste. En dat komt door twee dames: Sjoukje en Judith. (SUPERBEDANKT NOG!!) Van Sjoukje kreeg ik veel van mijn eigen weggegeven kleren weer terug (aangevuld met nieuwe dingen) en van Judith kreeg ik twee enorme tassen vol zwangerschapsspullen. Superfijn! En alle kledingstukken zagen er nog prima uit: Ze worden natuurlijk maar een paar maanden gedragen. Ideaal, zo’n ruilsysteem en het is nog goed voor je karma ook 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: