Plannen en plantjes

Dat ik dit seizoen geen moestuin heb zit me toch een beetje dwars. Ik mis het wroeten in de aarde en de voldoening die je krijgt als je na eindeloos kloten een mand vol lekkere groenten mee naar huis neemt. Maar ja, hoogzwanger als ik ben gaat het gewoon niet. Punt. Uit. Leg je d’r nou eens bij neer, Chantal!

Okeeeeee. Zucht. (en nog meer gezucht)

Dan maar tuinieren op de vierkante meter rond m’n huis. Ik hoop dat ik nog vóór de verhuizing (over zeven weken) zelfgeperste Chardonnay kan drinken van de druif op de binnenplaats. Wat denk jij?

IMG_3901
ik denk het niet

Ook had ik vorige week op de markt stokrozen gekocht die ik tegen de gevel van het huis wilde planten. Het huis is verkocht en eigenlijk wil ik er geen geld meer in steken, maar wat er nu stond kon ècht niet meer. Vergane heide:

IMG_3900
Voor

Nou, vandaag had ik dan eindelijk genoeg energie om even die stokrozen in de grond te gooien. Hoop dat jullie mooi worden, stokroosjes!

IMG_3902
Na: paars, wit en roze

Tot mijn zeer grote verbazing opperde mijn verkering vandaag om te gaan kijken bij de Boskoopse Plantendag in de zogenoemde Sortimentstuin in Boskoop. Eerst dacht ik dattie een grapje maakte, maar nee. Een uur later stonden we tussen honderden babyboomers in Boskoop.

IMG_3865
zaadbommenfabriek

M’n dochter (3) werd door een stel vrijwilligers meteen richting een kraam gedirigeerd waar ze zaadbommen mocht maken. In een emmer werden bloemenzaden gemengd met aarde en kunstmest, daarna mocht ze er balletjes van draaien. Die kregen we mee in een zakje, met de opdracht om ze ergens neer te gooien waar wel wat wilde bloemen mochten groeien van ons. (samenzweerderige  fluistertoon:) Ik heb ze bij de buurman in het perk gegooid. Niet doorvertellen!

Verder keek ze ademloos naar een bijenkast achter plexiglas en kochten we honing van de Boskoopse bijtjes. En ik was door die Sortimentstuin aan het struinen op zoek naar ideetjes voor de nieuwe voor- en achtertuin. Dat valt daar in Boskoop verdorie nog niet mee want er staan zo’n 2 miljard soorten planten te roepen om aandacht. De ene heester nog hysterischer gekleurd dan de ander:

IMG_3874
Rhododendron ‘Jolie Madame’ Viscosa Azalea

Een beetje de Sugar Lee Hoopers van het plantenrijk, deze azalea’s. Of rhododendrons. Of hoe je ze ook moet noemen. Knalgeel, Hup Holland Hup-oranje, smerig roze en Prince-paars… je kunt het behoorlijk bont maken.

oranje
Rhododendron ‘Balzac’ Mollis Azalea

Dit vond ik ook wel een lollig boompje:

IMG_3868
Cercis siliquastrum ‘Bodnant’

Ja toch? De bloemetjes komen recht uit de stam zetten, in plaats van uit een trosje met wat bladeren, zoals bij de meeste bomen.

Kanshebber voor de nieuwe tuin dus! Ook vond ik dit een geinig idee qua haag:

IMG_3895

Een haag van seringen! Sorry, maar ik werd er een beetje opgewonden van. Verder zag ik nog dit leuke struikje vol kleur:

IMG_3886
Spiraea Double Play Big Bang ‘Tracy’

Het handige van die Sortimentstuin is wel dat ook alle kwekers bij de planten vermeld staan. Tegen de tijd dat we daadwerkelijk de nieuwe tuin gaan inrichten zal ik zeker die arme mensen gaan lastigvallen. Ik gok namelijk dat we daar meer keus hebben en goedkoper uit zijn dan bij het tuincentrum.

Intussen begon mijn dochter zich stierlijk te vervelen. Terecht. Die moest afgeleid worden. Tegenwoordig wil ze graag foto’s maken van alles, dus dat mocht dan even. Hieronder dus het fotografisch verslag van mijn driejarig kind. Trots!

Tot later.

IMG_3880IMG_3884IMG_3888IMG_3885

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: