Een steen onder je oksels wrijven

Afgelopen week heb ik me voor het eerst een beetje bang laten maken door de media. Aangezien ik zelf onderdeel ben van ‘de media’ (een belachelijk concept dat eigenlijk niet meer bestaat) probeer ik altijd alles te checken voordat ik het op internet slinger.

Dit keer lukt me dat niet zo goed.

Ik werk als radiopresentatrice bij RTV Rijnmond en onze nieuwslezer Aries had van de week een bericht over de relatie tussen het gebruik van deodorant en borstkanker. Volgens onderzoekers van een Zwitserse universiteit zou er meer borstkanker voorkomen bij vrouwen die deo gebruiken met daarin aluminiumchloride, én die drie keer per week hun oksels scheren.

Ik hoorde het in ons radiobulletin en dacht HUH? Het gaat om dit verhaal, hoewel het AD het wéér anders heeft opgeschreven. Dat iedereen er zijn eigen versie van maakt en dat het AD denkt dat de universiteit van Genève in Zweden ligt helpt ook niet echt qua geloofwaardigheid, hahaha.

img_6754
HELP!!!

Ik meteen bellen naar de collega die het bericht had gemaakt, omdat ik dit verhaal al jarenlang zie circuleren op bijvoorbeeld Facebook, waar mensen elkaar bang maken met allerhande griezelvertellingen. Het wordt dan -meestal- afgedaan als een hoax. Ook KWF Kankerbestrijding is duidelijk: Dit verhaal klopt niet.

Maar goed, dit zou dan gaan om nieuw onderzoek door een gerenommeerde universiteit in Zwitserland. Maar klopt de stelling wel? Of hebben wij, de media, er weer iets veel te simpels van gemaakt? En, als het zo gevaarlijk is, waarom wordt er dan geen GROOT PANIEKALARM GESLAGEN HELLUPIE!!

Lang verhaal kort: Ik kom er niet uit. Ik zie nergens een definitief antwoord.

Ik was die middag toch al toe aan een nieuwe deo, en dacht eens te gaan zoeken naar aluminiumchloride-vrije deodorant. Gewoon, bij wijze van experiment en een soort ‘Baat Het Niet Dan Schaadt Het Niet’ gedachte. Bij de Etos hadden ze maar twee soorten deo zonder aluminumchloride. Ik heb ze allebei gekocht, en heb er tot nu toe één getest.

Deze: DO2. Een stick met een kristal d’r in.

img_6748

Volgens de gebruiksaanwijzing moet je het kristal nat maken onder de kraan en het ding daarna onder je oksels wrijven. That’s it! Raar hè?

Ik vond mezelf echt een sukkeltje toen ik de eerste ochtend die steen onder m’n oksels wreef. Kijk mij dan, met mijn okselsteen. Ik was erg benieuwd naar de verfrissende werking. Die was er niet. Het enige frisse er aan was het water.

Het kristal schijnt aluin te zijn, een soort zout dat de bacteriën tegengaat die stank veroorzaken. Het laatste wat ik wil is zuur uit m’n pak ruiken, dus ik was een beetje huiverig voor iets zonder parfum of andere toevoegingen. Bij ‘natuurlijke deo’ denk ik aan muffe mensen met stoffige dreadlocks die naar oude kranten ruiken.

Maar! Ik gebruik deze natuurlijke deo nu al zes dagen en het moet gezegd: Het werkt perfect. Nog geen zweem van zweetgeur weten te ontdekken, ondanks veelvuldig snuiven, hahaha! Ook heb ik geen last van klotsende oksels. Nou ben ik niet zo’n zweterd, maar je weet maar nooit. Kortom: Aanrader!

img_6751

 

 

5 gedachten over “Een steen onder je oksels wrijven

Voeg uw reactie toe

 1. aluin is al een oud middel om de porien te sluiten. M’n vader gebruikte het al bij het (nat)scheren als hij zich weer eens gesneden had.

  Like

  1. Ja, goedkoop is anders maar volgens mij doe je er wel lang mee. En zonder parfum idd. Sterker nog, hij ruikt nergens naar. Sommige spullen ‘zonder parfum’ vind ik alsnog stinken naar chemische goedjes.

   Like

 2. Goedkoop en erg goed is gewoon je vingers natmaken, wat natriumbicarbonaat erop strooien, even vingers tegen elkaar wrijven en onder je armen smeren. Hele dag geurloos. Is gewoon natuurproduct. Ik doe dat al 2 jaar. Daarvoor deed is ik het met citroensap, werkt ook goed; soms later wat bij doen op het eind van de dag. Natuurlijk kan het niet 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: