Ontspullen, hoe doe je dat? Een handleiding.

In de 41 jaren die ik leef heb ik flink  wat spullen verzameld. En dan vooral veel frutsels. Ja, noem mij maar de Frutsel Koningin. De Keizerin der Troepjes. Prinses Prullaria. Sultan Zooi zooi. Generaal Rommel.

Want zeg nou zelf: Wie gooit er nou een vintage OV- studentenkaart weg als je hem ook jarenlang kunt bewaren in de krochten van je ouderlijk huis? Die kaart heb je toch heel 1996 bij je gedragen. Daar krijg je een bánd mee. Hij bracht je doordeweeks gratis overal naar toe! KIJK DAN!

img_6914

Zucht. Ik vond vandaag zulke leuke dingen terug in de gangkast van mijn ouders. Die hebben mijn zooi jarenlang opgeslagen en wensen nu, na mijn verhuizing naar een ‘volwassenenhuis’ dat ik de spullen bekijk en beslis over hun lot. Wegflikkeren of bewaren? En zo ja, waar?

img_6915

KIJK NOU! Echte jaren ’80 oorbellen. Ik weet niet meer wat ik gisteren heb gegeten, maar ik weet nog wel bij welke outfit ik deze oorbellen droeg in 1985. Die puntige oorbellen prikten venijnig in je nek, trouwens. Ondingen waren het! Bewaren dus.

img_6916

KIJK HIER! Een echt zelfgeknoopt fluitenkoord van de scouting. Van de Arkelse Padvinders in Gorinchem, waar ik meer dan 25 jaar lid van ben geweest. Bij de Gidsen heb ik dit ding volgens mij moeten knopen, ik vermoed dat er zelfs een insigne mee te verdienen was. Of ik dat ooit heb gekregen weet ik niet want de lus die om je nek moest had ik veel te klein gemaakt en daardoor kon ik hem alleen maar over mijn schouder trekken en vastmaken onder de epauletten (?) van mijn uniform en de fluit doet het eigenlijk helemaal niet. Een totale mislukking. Bewaren dus!

img_6917

KIJK JOH! Een práchtige sleutelhanger met mijn initiaal er in. 100 % Nepkristal maar ik vond hem als kind werkelijk fantastisch. Altijd al gek geweest op een beetje bling en van mijn Oma Van Drunick of van tante Ien gekregen en die zijn er allebei niet meer. Bewaren dus.

En dan nu een vondst waar ik ècht heel blij mee ben: Het tijdschrift dat ik maakte met mijn vier vriendinnen Karin, Wies, Sofie en Leonie. Dit was de paas-editie, maar ik heb er (ergens) nog meer.

img_6910

Ik vermoed dat we 12 of 13 jaar waren toen we hier mee bezig waren. Altijd met zijn vijven in de weer met van alles. We speelden veel samen, we gingen gezamenlijk op vakantie omdat het ook klikte tussen onze ouders en we maakten dus ook ons eigen blad. Vol met dingen die ik nu nog steeds heel grappig vind:

img_6918

In het krantje staan verder recepten, de schoolroosters van iedereen, zogenoemde ‘clubregels’, puzzels en een heuse probleemrubriek. In die rubriek raad ik ‘een steenbok met knokkelknieën’ aan om een masseercentrum op te richten (???) en geef ik ‘een wanhopige 13-jarige paardengek’ tips om haar 17-jarige broer terug te pakken voor het flikken van diverse ‘gemene truukjes’. (Die broer is natuurlijk gewoon Michiel, de oudere broer van Wies, die inderdaad best vervelend was)

In andere edities hadden we bijvoorbeeld hilarische reisverslagen en een omgekeerd dieet- zo snel mogelijk zo dik mogelijk worden. (“kom met slome bewegingen uw bed uit en besmeer uw witte boterham met een heel pakje roomboter en 4 centimeter hagelslag”)

We hadden een hekel aan biologie, aan ene Willemijn, aan gaatjesschoenen, aan Glenn Medeiros én aan kleine zusjes.

glenn

KIJK NOU KIJK DAN TOCH! Zucht. Alles bewaren maar. Ik kan niet anders.

 

 

Een gedachte over “Ontspullen, hoe doe je dat? Een handleiding.

Voeg uw reactie toe

  1. Ooooo ………….. zucht ………….. het is toch ook overal hetzelfde, met dezelfde verzamelingen ………. die oorbellen ………. dat fluitekoord ……… trouwens, op de fluit na is dat bij mij weg…….. maar ik heb nog wel de baret, het kabouter boekje enz……… o, en die schoolkrantjes ……..
    Wil je niet doen wanhopen hoor, maar ik ben 20 jaar ouder en hier ligt het ook allemaal nog om ooit (misschien wel pas door mijn nabestaande) te worden weggegooid.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: