Metamorfose: Van Tegels Naar Tuinieren

De vorige eigenaren van ons huis hielden niet zo van tuinieren. Ze hadden de achtertuin dan ook professioneel dicht laten tegelen. Met langs de zijkanten keurig grijs grind, en 1 bak met een soort gras of bamboe. En verder grote steigerhouten banken om lekker te kunnen loungen.

Toen wij het huis bezichtigden was dat ook één van de dingen die mij in negatieve zin opvielen: vanuit de woonkamer keek je zo op een blinde muur (van de schuur). Gelukkig was de rest van het huis wel naar ons zin. We kochten het. De vorige eigenaren vertrokken en namen (logisch) hun steigerhouten tuinmeubels mee.

In de nazomer van 2016 -we woonden er net- begon ik me steeds meer te ergeren aan de tegeltoendra. Het was bloedheet, er was geen streepje schaduw en nergens iets groens. Ja, de tegels, die waren wèl groen. En niet zo’n klein beetje ook. Dit moest en zou anders, vond ik.

IMG_9278
toendra

 

Maar het geld was op na de verhuizing en de verkoop van ons oude huis (met dank aan de crisis), dus ik moest nog even geduld hebben. Ik heb toen wel twee tegels er uit gewipt en daar wat groen in gezet. Een rotklus waar ik een hele dag mee bezig ben geweest. Ja echt! Zand uitgraven, aarde storten, zand afvoeren, plantjes kopen (leuk!!), plantjes planten…

Begin dit jaar ben ik wat tuintijdschriften (Groei & Bloei, LandIdee, Home & Garden) gaan doorspitten. Daar werd de drang om te tuinieren behoorlijk ondraaglijk van! Ik zat barstensvol ideeën die we in onze postzegeltuin natuurlijk absoluut niet kwijt konden. Dromen mag, maar je moet wel realistisch blijven. Je kunt je niet blijven blindstaren op paradijselijke kasteeltuinen als je eigen tuin 5 bij 7 meter is, hahaha!

Gelukkig had de hovenier die we om een offerte vroegen er wèl verstand van. Hij vroeg me om een voorbeeld te geven van een tuin die we mooi vonden en op basis daarvan hebben we een tekening gemaakt.

Een stukje gras, een plek om te spelen, afwisselende betegeling en het liefst iets dat de hoogte in zou gaan zodat de tuin groter zou lijken. Ook wilden we nieuwe schuttingen, want de huidige schuttingen waren verzakt, krom en afgebladderd wit.

01b4a2e039910c9a98f9f7e0c3d455d7180115a380
hier had ik met stoepkrijt de tuinschets alvast ingetekend en een foto gemaakt vanaf het dak

In april gingen we van start met de metamorfose. En in twee (!!) dagen gingen we van een tegeltuintoendra naar een groen paradijsje. Hoe we dat voor elkaar kregen? Door een smak geld te geven aan een goede hovenier die met twee man personeel en allerlei apparatuur de oude tegels er uit rukte, de hele tuin een halve meter ophoogde, de nieuwe schutting plaatste, een pergola in elkaar zette en al het bouwafval afvoerde.

019b61711fb9da131a08894648ffb31ef600d61695

I-de-aal. Goed, het kostte ongeveer 3000 euro en we hadden het vast zelf goedkoper kunnen doen maar dan had het hele project twee jaar gekost en geen twee dagen. Bovendien zijn we niet zo handig en bang om hard te werken. 😉

01e3ec5000fbb83b52058bf369ca0bab933aed76e8

Ik wilde wel zelf de beplanting bepalen, want daar had ik allerlei hoogdravende ideeën bij. Ik kreeg dus een plantklare tuin opgeleverd. ZOOOOOO BLIJ WERD IK DAAR VAN!

IMG_1316
hop, meteen naar het tuincentrum natuurlijk!

En hoe het nu is? Het wordt steeds groener en fijner. Ik wilde lekker veel bloemen en dat is zeker gelukt.

IMG_3403

De blinde muur van de schuur is nu ook bijna helemaal begroeid met drie soorten clematis en Toscaanse jasmijn. Die laatste plant lijkt ideaal, want hij blijft het hele jaar groen en bloeit lang met witte bloemetjes die ook nog eens verrukkelijk ruiken.

 

En ik hoor het je denken: Huh? Zie ik daar nu KUNSTGRAS?! Getverdemme Chantal dat is toch geen gezicht?!

Ik geef je gelijk. Maar de meiden vinden het heerlijk om op te spelen. We hebben twee verschillende schommels om aan de pergola te hangen. Bovendien ligt de tuin op het noorden en zou ècht gras het er niet lekker vinden. En ga maar eens een stukje gras van twee bij drie maaien. Daar word ik niet blij van.

IMG_5859

Waar ik wel erg blij van word zijn alle voor- en na-foto’s. Ik heb er al een miljoen gemaakt en het is een drama om alles te uploaden (bedankt Apple iCloud MAAR NIET HEUS), maar deze is bijvoorbeeld wel leuk:

IMG_9279
voor
IMG_5860
na! Tadaa!

Wat een fijn verschil hè?

En wat is het een prutzomer geweest. Het heeft het voor mijn gevoel aan één stuk door geregend, maar voor de nieuwe tuin was het heerlijk: al dat vocht en die benauwde temperaturen. We hebben ook een buitenkraan aan laten leggen, maar die heb ik in drie maanden tijd misschien twee keer gebruikt.

IMG_4984
het is de bedoeling dat de klimhortensia (rechts) de achterpui van het huis gaat bedekken

Ik geniet elke dag met volle teugen van de nieuwe tuin. Het is net of we er een extra woonkamer bij hebben gekregen. Ongelooflijk wat je aan het groeien krijgt in een paar maanden tijd! Het is nog steeds een kleine tuin, maar het lijkt veel groter.

IMG_4978

Eén ding: Het onderhoud valt me tegen. In de zin dat ik niet genoeg te doen heb!! Ik wil nog veel meer tuinieren dan ik nu af en toe doe. Want als ik wekelijks een uurtje aan tuinonderhoud besteed is het veel.

01420e98e9f0bcd28f3dc7e4b11f356116d9f53e78

Ik heb deze zomer al zoveel geleerd van de tuin. En ik wil nog meer leren. Ik ben van plan om een cursus tuinontwerp te gaan doen, zodat ik ook onze voortuin (de grindbak) nieuw leven in kan blazen. En misschien zelfs wel anderen kan helpen met hún postzegeltuin. Dus als je zelf ook een volbetegelde tuin hebt en je wilt er vanaf maar hebt geen idee hoe, of je bent bang voor het onderhoud van een groene tuin, stuur me dan een berichtje en ik denk graag met je mee.

015f872f209b268244062b2033176db3d7f500a574

 

 

 

 

6 gedachten over “Metamorfose: Van Tegels Naar Tuinieren

Voeg uw reactie toe

    1. Wat is dat leuk geworden zeg! Ik was ideeën aan het op doen omdat wij gaan verhuizen en daar een tuin van ongeveer dezelfde afmeting hebben ook op het noorden. Zie dat dit al een ouder bericht is, maar je aanbod om mee te denken…. geldt die nog? Lijkt me leuk!

      Like

  1. Hoi Chantal, wat een super fijn bericht om te lezen en te zien hoe alles zo mooi is geworden!! Wij kunnen je hulp bij onze postzegeltuin ook goed gebruiken. Geld dit nog? Een e-mailtje zie ik heel graag tegemoet.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: