De ondergang van een tuincentrum

In mei van dit jaar schreef ik een open brief aan de leiding van Tuincentrum Overvecht. Ik publiceerde hem maar haalde hem ook weer weg omdat ik het bij nader inzien toch wat te hard van toon vond. Helaas bleek ik te beschikken over een vooruitziende blik… 

(hier de brief)

Geacht Tuincentrum

Heden was ik weer eens in uw vestiging in Montfoort. Dit keer niet om kattenvoer of kerstballenhaakjes te halen, maar om wat gezellig perkgoed te kopen.

Als ik wat neerslachtige gevoelens heb kan ik altijd erg opknappen van een tripje naar een tuincentrum. Even in het groen duiken en plannen maken voor de tuin. Helaas werd ik van uw winkel alleen maar depressiever.

Het begon al op de parkeerplaats. Een enorme vlakte, die plaats biedt aan honderden auto’s. Er stonden er een stuk of vijf, allemaal op een kluitje, allemaal bij de ingang. De rest van die gigantische parkeerplaats stond leeg. En dat al een hele tijd, want overal groeien plukken onkruid tussen de tegels vandaan.

In de hal van het tuincentrum bevond zich ooit een bloemist. En er stonden tuinsets opgesteld en de laatste jaren stonden er ook een paar van die levensgrote, enge, groen/witte plastic koeien. Waarom die koeien daar stonden is mij een raadsel, ze zijn niet alleen gigantisch groot en nep maar ook nog bespottelijk duur. Sorry hoor, maar wie koopt er nou zoiets?

Het antwoord is volgens mij: Niemand. En dat moet u ook ingezien hebben want vandaag waren de koeien weg. Ook de bloemist is weg (al een tijdje) en er stond nog één lullig tuinsetje. Gelukkig was daar nog wel Het Grote GlitterPaard. Met een soort bak ervoor waarop de prijs van het paard stond (een werkelijk obsceen bedrag) en de strenge mededeling NIET OP KLIMMEN (of zitten, daar wil ik even vanaf zijn).

glitterpaard

KIJK NOU HOE SUF! Wie gaat er nou een breekbaar glitterpaard kopen dat letterlijk even groot is als Amerigo? Waar zou je zo’n ding neerzetten en wat zegt dat over jou als persoon?

En dan volgde in de oorspronkelijke brief nog een heel geklaag over het inkoopbeleid qua plantjes aangezien het half mei was en dit het aanbod was qua perkgoed: 

perkgoed1

En dit het aanbod qua tuinhout: 

tuinhout

Dan nu het vervolg van mijn klaagbrief:

Binnen in het tuincentrum, bij de afdeling kamerplanten,  valt de schade dan nog mee, hoewel ik nog steeds het ‘restaurant’ mis. Met de dagschotel die jaar in jaar uit hetzelfde was: Uitsmijter met melk of karnemelk. Het rook er altijd zo gezellig naar eetzaal. Maar goed, dat restaurant is al jaren dicht ook.

In plaats van planten verkoopt u steeds meer meubels en troepjes. Wasmiddel. Speelgoed. Er staat zelfs een scootmobiel te koop. WAAAAROMMMM?!? Wie koopt er nou een scootmobiel in een tuincentrum?

Dan naar de kassa. Waarvan er altijd maar 1 bemand is. En waar altijd blijkt dat er ergens een prijsje ontbreekt waardoor er 20x omgeroepen moet worden dat er iemand moet gaan kijken wat deze paarse tuinkabouter ook alweer kost.

Bij de klantenservice is nooit iemand. Inpakfolie? Is er niet. Als je cadeaupapier wilt gebruiken scheur je alles verkeerd af en snij je je aan het gemene kartelrandje. De botte schaar hangt aan een kettinkje dat net te kort is om te gebruiken.

Geacht Tuincentrum Overvecht: Wat gaat hier nou mis? Waarom gaat het al jaren bergafwaarts? Ik kom elke keer weer totaal gedesillusioneerd thuis. Ik wíl het echt proberen. Ik ben uw ideale klant: Ik ben dol op tuinieren en ik koop graag spullen.

Ik wil graag helpen. Bel me.

Helaas kwam half oktober het bericht dat Tuincentrum Overvecht gaat sluiten. ‘De huur is te hoog’ staat er op grote spanborden. Ja. Nogal wiedes. Als je meer muizen dan klanten hebt gaat het nogal snel. Zo zonde dat deze zaak ten onder gaat na jaren van mismanagement. Er werken nu nog ongeveer vier mensen. Ik heb met ze te doen. Want nu het assortiment weg gaat met 30% korting is het opeens wèl druk op zaterdag. Zucht. Zelf kocht ik een stalen plantenrekje en een door muizen aangevreten tuinschilderij. Spotgoedkoop. Dag tuincentrum. 

PS: Het glitterpaard zag ik niet meer, maar ze hebben nog wel een glitterneushoorn! Nu voor slechts 878 euro. 

Een gedachte over “De ondergang van een tuincentrum

Voeg uw reactie toe

  1. Tja, moet je voor je neerslachtige momenten toch weer ergens anders naar toe, maar ik hoop wel dat het ergens anders wel lukt dat gevoel kwijt te raken. Want wees nu eerlijk, als ik de foto’s zie wordt ik vanzelf neerslachtig van dat tuincentrum ………. dus,

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: