Stop-motion: nieuwe obsessie

Ja hoor, mevrouw heeft weer eens wat. Een nieuwe hobby. Bij toeval ontdekt en volledig los aan het gaan.

Het is:

stop-motion

Wat?

Van die filmpjes maken met bewegende poppetjes (etcetera) door telkens 1 foto te maken, iets kleins te veranderen en dan weer een foto te maken. Uiteindelijk heb je dan een grappige bewegende animatie. Denk Monty Python, denk Wallace & Gromit. Pingu!!pingu

The Corpse Bride van Tim Burton. Buurman & Buurman. Shawn het schaap. Kleimannetje Morph. De pauzefilmpjes op Nick junior. Noem maar op.

python
Terry Gilliam maakte briljante filmpjes voor Monty Python

Ik ontdekte de functie stop-motion in Stories van Instagram (scroll door de functies, hij staat na terugspeelvideo en handsfree) op een zondagmiddag na een potje kindermonopoly. Dochter en ik maakten vervolgens een paar filmpjes met de autootjes van het monopolyspel, die tegen elkaar raceten en alles overhoop botsten. Merel pakte er wat Playmobil poppetjes bij, en zo waren we lekker aan het rommelen.

Mijn statieven lagen op m’n werk dus zette ik mijn iPhone recht overeind in een glas -wat natuurlijk perfect is voor Instagram- en dat werkte in principe prima. Ik vond het meteen al zo lollig dat ik een speciale app downloadde, die iets beter was in het verwerken van de videootjes. Het is de app Stopmotion en hij kost een euro of 6. Een gratis versie heb je ook, maar dan kun je niet alle functies gebruiken en dat is MEGA-IRRITANT.

Die maandag erna keek ik na m’n uitzending op YouTube een stokoud filmpje waarin Monty Python-lid Terry Gilliam uitlegt hoe je met knipsels stop-motion kunt maken. Na twee minuten uitleg dacht ik WAAAAH DIT GA IK OOK PROBEREN.

En dus nam ik een foto van collega Ruud, maakte er een printje van (2 x) en knipte Ruud uit. (Terry Gilliam had in zijn tijd geen kleurenprinters, moeha!) Ik plukte een schilderijtje van de muur bij wijze van achtergrond, installeerde mijn mobieltje op een statief en maakte een kort filmpje van Ruud die iets zegt, vervolgens een beuk krijgt van zijn eigen arm en dan omvalt. De geluidjes (BONK! FFFSRT!) en de stem van Ruud monteerde ik er later in.

Supersloom was het filmpje, maar je zag wat de bedoeling was en Ruud (en al mijn andere collega’s) moesten er keihard om lachen. Ik had meteen de smaak te pakken. Die avond was ik alleen thuis en toen de meiden naar bed waren ben ik aan de keukentafel gaan knutselen. Aan mezelf. Eerst iets makkelijks:

 

Daarna een projectje waarvoor ik een aantal van mijn tuiniertijdschriften heb verknipt. De geluiden had ik allemaal al, (ik ben niet voor niks een radionerd) en het gemompel heb ik zelf ingesproken.

 

De truuk met de ogen en het hoofd dat open gaat is natuurlijk allemaal rechtstreeks gejat van held Terry Gilliam, maar ik zit nog in de experimentele fase natuurlijk.

Grote uitdagingen zijn licht en schaduwen. Ik heb nog geen geschikte lampen. Verder is het heel belangrijk dat je niet halverwege de opname je statief overhoop schopt. Dat is nooit een goed idee natuurlijk, maar hier is een miniem duwtje al funest voor het beeld. De grotere plaatjes -zoals hier mijn hoofd- plak ik vast op de tafel, want ook die wil je niet bewegen tijdens de opnames.

Later kun je nog allerlei effecten toevoegen. En geluiden. En titels enzo. Dat doe ik in LumaFusion. Een app die wij bij RTV Rijnmond heel veel gebruiken voor het monteren van video’s. Luma is goed maar niet goedkoop, een euro of 20 meen ik me te herinneren. Je kunt er video en audio in importeren en het beeld kantelen, bijsnijden, filters toevoegen, versnellen en vertragen, noem maar op.

Ik maakte nog wat filmpjes met & voor collega’s. Cees ging met pensioen. Die zou natuurlijk achter de geraniums verdwijnen! (maar niet heus hè)

 

En onze populaire weerman Ed Aldus zit er met zijn weersverwachtingen eigenlijk maar zelden naast, dus vond ik het een grappig idee om iets te maken waarbij hij met weerbarstig weer te maken krijgt. Hij sprak hem zelf in, via Whatsapp.

 

Ed regent, ja. Ik heb er ook nog ééntje gemaakt met sneeuw: Ed sneeuwt. En ik barst nog van de ideeën voor nieuwe weerberichten met Ed, want hiermee kan ik bijna eindeloos variëren, hahaha! Gelukkig vindt Ed het zelf ook erg leuk.

Nou. En gistermiddag probeerde ik eens wat met klei. Gewoon, lekker buiten. Drankje d’r bij, toastje met kaas en een blokje Fimo-klei. Het moest een filmpje worden met een poppetje. Ehm ja okee, niet echt nog een poppetje maar ik zit nog in de friemelfase nu.

Ik vind dit zó leuk!! En de mensen aan wie ik het laat zien op Facebook/Twitter/Instagram vinden het ook leuk. Ik krijg er ook veel vragen over, dus vandaar dit blog.

Ik doe over zo’n knipselfilmpje van 15 seconden ongeveer anderhalf uur. Dit filmpje van het kleipoppetje kostte me maar 20 minuten want daarvoor hoefde ik niet vanalles te printen en uit te knippen. Als ik meer tijd had zou ik elke dag een filmpje maken. Ik barst werkelijk van de ideeën. Ik hou van knutselen en ik hou van monteren! Ideaal!

Ik wil nu nog een goed zwaar laag statief, twee of meer goede lampen en iets van een achtergrondje om een soort studiootje te kunnen maken, meer klei en meer kleuren, en graag nog drie extra uren in een dag zodat ik voldoende tijd heb om me uit te leven.

 

2 gedachten over “Stop-motion: nieuwe obsessie

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: