Waarom de bieb dicht in coronatijd?

Sinds dit hele gezeik begon voel ik me nogal raar. Meestal gaat het goed, maar soms vliegt het me ineens naar de keel. Zo keek ik gisteravond naar de zoveelste persconferentie van Rutte en De Jonge, waarin ze aankondigden dat er nóg meer, nóg strengere maatregelen kwamen.

Bij de allereerste persconferenties was ik daar nog van onder de indruk, ik vond het zelfs wel gaaf om mee te maken dat de overheid zo hard ingrijpt in het openbare leven. Niet leuk, wel interessant. Jéétje, dat dit allemaal zomaar kán, dacht ik toen.

Nu worden vanavond om 22:00 uur de zwembaden dicht gegooid, de bibliotheken, de dierentuinen en nog veel meer plekken die ik stiekem toch ga missen. En toen ik dat zo hoorde, dacht ik JA DAG, dat dit allemaal zomaar kán! Ik werd er best wel boos en opstandig van, merkte ik.

Van de eerdere horecasluiting werd ik best sip, want ik eet graag een hapje buiten de deur, maar ik snap dat drinkende menigten in cafés elkaar graag in het gezicht lallen met overbrenging van virussen. En je moet ergens een lijn trekken.

Maar om nou een bieb te sluiten?? Een bibliotheek, waar mensen een kaartje trekken om toegang te krijgen, rustig een boek uitzoeken, op bedeesde toon huiswerkbegeleiding krijgen, waar een schat aan kennis te verkrijgen is? De goeie ouwe bieb? Ik begrijp er niks van.

Ik was er gisteren nog, iedereen hield echt keurig afstand, liep met mondkapjes op, het was nergens druk en er stond overal ontsmettingsmiddel. Ik ben geen heel trouwe bezoeker en ik kwam er eigenlijk ook alleen maar omdat de geleende boeken hoognodig terug moesten. Maar het trof me als een oase. En het zou de laatste dag zijn, dankzij de coronamaatregelen.

En waar wringt het dan voor mij? Komt ie: De sportscholen mogen open blijven, want “mensen moeten wel een uitlaatklep hebben”. Dus je helemaal het leplazarus rennen op zo’n stomme loopband (we’re on a road to nowhere), zo’n apparaat helemaal onderzweten en iedereen lekker in z’n gezicht hijgen, dát mag dus allemaal wel, dat is helemaal prima. Maar rustig een boek kiezen en daar helemaal gelukkig van worden, dat mag niet.

Mensen die op een sportschool zitten hebben tijd om te sporten, en dus vast ook tijd om buiten een rondje te rennen. Ze hebben ook geld. Geld voor zo’n abonnement. Geld voor een strak pak, geld voor een dure telefoon en oordopjes met muziek. Geld voor goede schoenen.

Veel mensen die naar een bibliotheek gaan zitten daar juist wegens een gebrek aan geld. Omdat er thuis geen internetverbinding is. En je alles online moet zien te regelen tegenwoordig. Ik heb in de bieb mensen zien en horen bellen met hun bewindvoerder of uitkeringsinstantie, terwijl ze op een openbare computer met 1 vinger dingen intikten op een scherm van de betreffende instantie. Paspoort er naast, dikke stress. Zonder smartphone of werkende computer thuis heb je in dit land een enorm probleem.

Ik ken mensen die te weinig geld hadden om overdag de verwarming aan te doen in huis. Om het niet de hele dag koud te hebben gingen ze lekker lang met de kinderen naar de bieb: Twee vliegen in één klap.

Ik zag jongetjes de hele dag spelen in de bieb. Een bibliotheek in een achterstandswijk. Ik denk dat het personeel iets minder gecharmeerd was van die knullen, maar wat is er mooier dan spelen tussen de boeken? Beter dan op straat. Wie weet hoe het thuis is.

Door deze nieuwe coronamaatregel wordt een fijne, veilige, openbare plek voor veel mensen in één klap onbereikbaar. En het zal allemaal wel verdedigbaar zijn, maar er worden een hoop levens verziekt op deze manier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: